Regen, ijs en Pekel:

Vaak met natte voetjes thuiskomen die dan langzaam opdrogen geeft eczeem tussen de tenen, vooral bij honden met veel haar onder de voeten. Als er dan ook nog pekel gestrooid is, worden de voetzolen extra pijnlijk.

Wat is er aan te doen: Dep na het thuiskomen de huid tussen de tenen  en voetzolen voorzichtig droog. Als er pekel gestrooid is, moeten de voeten eerst gespoeld worden met lauw water. Smeer een klein beetje baby-olie, Calendulazalf of Aloe-Verazalf op de huid tussen de voetzolen. Als het eczeem genezen is, is alleen afdrogen vaak voldoende. Voor de wandeling insmeren beschermt wel tegen de inwerking van pekel! Bij een ernstige ontsteking zijn medicijnen nodig.

Bij het wandelen in de sneeuw ontstaan er ijsbolletjes in de haren onder de voeten. Dit is niet erg, hoogstens wat hinderlijk voor de hond. Ook hiertegen helpt een vettige zalf wel eenbeetje. Knip de haartjes rond en onder de voeten kort.

47239_jumpsnowdog       Sneeuw eten: Sneeuw eten is een leuke hobby, maar kan leiden tot heftige buikpijn en diarree. Probeer het niet aan te moedigen.

Afkoeling: Van een warme kamer de koude buitenlucht in, of na een wandeling op straat stilzitten en afkoelen, kan behoorlijk wat spier- en gewrichtsklachten geven. Het meeste risico lopen honden die erg kortharig zijn (of net bij de kapper geweest zijn) en die gevoelig zijn voor het krijgen van een hernia, zoals de teckel en de basset, maar ook de poedel en de yorkshire terrier. Bij deze rassen is het dus oppassen geblazen; soms is het niet onverstandig om ze een jasje of dekje aan te doen als het erg koud is. Dit is niet kinderachtig: wij willen zelf ook niet in een T-shirtje naar buiten als het vriest!

Stijf bij opstaan: Wanneer de gewrichten wat ouder en minder soepel worden is het overeind komen, vooral na het slapen, moeizamer. Vooral bij nat en koud weer is dit erger. Er zijn middelen om de gewrichten soepeler te maken. Informatie hierover kunt u krijgen aan de balie.

Te weinig beweging of afleiding: Als de dagen kort zijn, of het is slecht weer, is het niet aantrekkelijk om lekker met de hond te gaan wandelen. Toch is dat meer een probleem van onszelf dan van de hond. Die wil meestal wel graag. Te weinig beweging kan leiden tot vetzucht, conditieverlies, verveling, slopen, opdringerigheid en ander onplezierig gedrag. Logisch eigenlijk. Dus toch eropuit met de hond, dikke jas en paraplu mee!

Snow In Face Dog