Mag een cavia in de winter buiten blijven?
De meeste cavia’s worden binnen gehouden. In de zomer is dat heel veilig, want cavia’s kunnen niet goed tegen de warmte en raken snel oververhit. Maar hoe zit dat in de winter? Kan een cavia buiten overwinteren? Vaak wordt aangenomen dat dat inderdaad kan omdat de voorouders van de cavia uit de Andes komen, Een hooggebergte waar het heel koud kan zijn. Dus…
De huiscavia, Cavia porcellus genoemd, stamt af van de Cavia cutleri, of mogelijk de Cavia tschudii, daar zijn de geleerden het nog niet over eens. De cavia Cutleri is inmiddels uitgestorven, maar de tschudii leeft inderdaad in de Andes, in de savannes, graslanden en ook hoger in de bergen. Hij ziet er beslist anders uit dan onze huiscavia: kleiner en smaller, met een lichaamsgewicht van 500-600 gram, met een spitsere kop, langere en sterkere achterpoten en een dichte vacht met een agouti kleur (die lijkt op die van ons wilde konijn).
Nu is de Andes een heel groot gebergte, met zowel land- als zee-invloeden. In de zomer wordt het gemiddeld niet zo heel erg warm, een graad of 16, en in de winter gemiddeld -5. De cavia leeft bij voorkeur in de droge gebieden. De winters in Nederland kenmerken zich vooral door veel vocht en tocht. Regen, mist, wind, sneeuw, en van vocht worden cavia’s ziek. De huiscavia kan bovendien met zijn gevoelige blote voetjes niet op de bevroren grond lopen. Om toch buitenshuis te kunnen overwinteren, heeft onze cavia een droge omgeving nodig, een paar andere cavia’s om elkaar warm te houden, iets om onder te kruipen wat droog is en niet stoft, bijvoorbeeld een dikke laag krantensnippers, maar vooral geen hooi of stro. Water en voer mogen niet bevriezen en soms is zelfs bij erge kou verwarming nodig. U kunt de cavia natuurlijk ook gewoon binnenshuis laten overwinteren. Dat is ook in de winter wel zo veilig. Onze huiscavia is een beetje gewend aan luxe en is echt niet meer te vergelijken met zijn wilde voorouder.