Het lijkt wel erg handig dat tanden en kiezen altijd maar doorgroeien. Wanneer ze een beetje vergelen, of ze beschadigen, dan hoef je gewoon maar een paar weken te wachten en je hebt weer een setje nieuwe! Maar het kan ook een nadeel zijn, vooral als er iets mis gaat met eten, of als de tanden en kiezen niet netjes afslijten. Dan ontstaat er een té lange tand of kies, kunnen er pijnlijke haken komen die verwondingen in de bek veroorzaken en kan het dier helemaal niet meer kauwen, simpelweg omdat de bek niet meer dicht kan.

In al deze gevallen moeten de tanden en kiezen netjes bijgeslepen worden, zodat ze weer normaal kunnen afslijten.

Bij konijnen groeien zowel de tanden als de kiezen altijd door. Met een snelheid van 2 tot 3 millimeter per week. Dat is ruim 10 centimeter per jaar ! Door lang en goed te kauwen, op vezelrijk voer, slijten ze die 10 centimeter ook weer netjes af.

Doorgroeiende tanden en kiezen zijn een groot probleem voor de gezondheid van al deze dieren. Het is daarom van het grootste belang dat ze een goed dieet krijgen, bestaande uit veel ruwvoer en vooral geen snoep. Knaagstenen zijn niet geschikt en kunnen gezondheidsproblemen geven, maar wilgentakken zijn lekker en helpen om het gebit in goede conditie te houden. Bij de jaarlijkse inenting controleren wij de stand van de tanden en de kiezen en geven wij advies over de behandeling van het gebitsprobleem.

Als u merkt dat uw konijn afwijkende tanden heeft, niet goed kan kauwen, plakkerige ontlasting heeft of regelmatig buikpijn, dan is het raadzaam om snel langs te komen. We kunnen dan het probleem vaststellen en een juiste behandeling aanraden.

funny-bunny_4-jpg