Wist u dat :

-In 20% van onderzochte zandbakken zijn wormeitjes te vinden.

-Honden dragen voor 39% bij aan de omgevingsbesmetting en katten voor 46%.

-16% van de Nederlandse bevolking is besmet met de honden- en/of kattenspoelworm.

-24% van de eigenaren ontwormt zijn huisdier minimaal 4 keer per jaar.

De meeste wormen en wormeitjes zijn zo klein dat je ze niet met het blote oog kunt zien. Toch zijn ze er wel. Alleen bij ernstige wormbesmettingen kun je wormen zien in de poep of braaksel van je dier. Neem in dit geval direct contact op met je dierenarts.

Een ei hoort (blijft) erbij..

Wormen die in de darm van een besmette hond of kat leven, produceren dagelijks honderden tot duizenden eitjes die via de ontlasting de buitenwereld terecht komen. De eitjes zijn in de grond zeer resistent tegen omgevingsinvloeden en kunnen tot enkele jaren infectieus blijven.

Gevolgen

16% van de bevolking is besmet met de honden- en/of kattenspoelworm. Vooral kinderen kunnen geïnfecteerd worden met wormen door hondenpoep en kattenpoep in zandbakken, tuinaarde en op ongewassen groenten. Maar ook volwassenen kunnen besmet raken. Het advies is honden en katten minimaal 4 keer per jaar te ontwormen. Slechts een beperkt aantal eigenaren (24%) volgt dit advies op. Honden dragen voor 39% bij aan de omgevingsbesmetting en katten (huis- en zwerfkatten) voor 46%. Door 4 keer per jaar te ontwormen daalt dit naar 28%, en bij stelselmatig opruimen van de ontlasting zelfs naar 4%. Dit laatste effect is vergelijkbaar met maandelijkse ontworming omdat alle infectiedruk weg genomen wordt. Het opruimen van hondenontlasting wordt in Nederland door gemiddeld 35% tot 40% van de eigenaren gedaan. Onderzoek in Nederland gaf aan dat in gemiddeld  20% van de onderzochte zandbakken en parken in Assen, Utrecht en Den Haag wormeitjes bevatten.

ZIEK?

Wormen kunnen bij honden en katten braken, diarree en andere narigheid veroorzaken. Dit kan OOK bij de mens wanneer wormeitjes worden opgenomen uit de omgeving, zoals bij tuinieren, het spelen in zandbakken en het recreëren in openbare parken. Problemen zoals buikklachten en chronische vermoeidheid, maar ook oogproblemen tot zelfs blindheid waarbij wormlarven migreren naar het oog. 

KEYPOINTS:

-Goed handen wassen en goede algemene hygiëne, voor het koken en voor het eten.

-Minimaal 4 keer per jaar te ontwormen, bij voorkeur maandelijks.

-Bij 4 keer per jaar ontwormen daalt de bijdrage van honden en katten van 39% naar 28%, en bij stelselmatig opruimen van de ontlasting zelfs naar 4%. Dit laatste effect is vergelijkbaar met maandelijkse ontworming.

-Kinderzandbakken in de tuin dienen te worden afgedekt indien er geen gebruik van wordt gemaakt.

-Draag tijdens het tuinieren altijd handschoenen.

-Zelf gekweekte groenten en fruit altijd goed wassen voor consumptie.

Regelmatig ontwormen zorgt ervoor dat jouw hond of kat geen wormeitjes in de omgeving uitscheidt. Dit vermindert de kans dat andere huisdieren ook met de wormen besmet raken en zorgt dat jouw hond of kat niet ziek wordt. Dit betekend minimaal 4 keer per jaar ontwormen, maar bij voorkeur maandelijks. Vraag naar het specifieke ontwormingschema voor jouw hond of kat bij de dierenarts.