neutered-car

De loopsheid

De hond wordt voor het eerst loops vanaf 7 maanden leeftijd. Dit geldt voor de kleine rassen, grote rassen kunnen pas veel later loops worden. Daarna worden ze het ongeveer 2 keer per jaar.

De eerste dag van de loopsheid is de eerste dag dat er wat bloed uit de vulva komt. U ziet dan wat druppeltjes op de grond. De totale loopsheid duurt 2-3 weken, waarbij tussen de 8e en de 18e dag na het begin de vruchtbare periode van enkele dagen zit. De vulva is dan enorm gezwollen, bij aanraken van de vulva klapt de staart opzij en blijft de teef staan, de zogenaamde sta-reflex. Ze zal nu proberen te ontsnappen en op zoek gaan naar een reu. Ze is dan echt even niet gehoorzaam. Ongeveer 2 maanden na de loopsheid kan ze tekenen van zwangerschap vertonen, ook als ze niet gedekt is. Dit noemen we schijnzwangerschap; ze is dan wat slomer, bouwt soms nestjes en adopteert knuffelbeesten, soms geeft ze zelfs melk. Dit verschijnsel verdwijnt na enkele weken vanzelf, maar ze kan er flink last van hebben. Wanneer het voor haar of voor u een probleem is, zijn er goede medicijnen om het herstel te versnellen.

Waarom sterilisatie?

Wanneer u geen nestje wilt, is sterilisatie een goede optie. Eigenlijk is het een castratie, de eierstokken worden niet alleen maar onderbonden, maar ook verwijderd. Voor het gemak spreken we hier toch van sterilisatie. Deze operatie heeft voordelen en ook een paar nadelen.

Voordelen: De hond wordt onvruchtbaar, nooit meer loops en ook niet meer schijnzwanger. Een baarmoederontsteking zal niet meer voorkomen. De kans op diabetes (suikerziekte) wordt kleiner. En hoe jonger de teef is bij sterilisatie, hoe kleiner de kans wordt op kwaadaardige melkklierkanker. Goedaardige gezwellen ontstaan na de sterilisatie niet meer.

Dat houdt in dat als u bij een gesteriliseerde teef een knobbeltje in de melkklieren voelt, er haast geboden is, want dit is altijd kwaadaardig. Het is verstandig om dit wekelijks te controleren, gewoon alle melkklieren even afvoelen, vooral bij teven die op latere leeftijd gesteriliseerd zijn.

Nadelen: de teef kan wat feller worden naar andere honden; sommige honden(rassen) krijgen meer eetlust en zetten bovendien gemakkelijker vet aan, omdat hun stofwisseling wat vertraagt. Langharige honden kunnen een wat krulleriger vacht krijgen die minder gemakkelijk te kammen is; de kans op urine-incontinentie wordt iets groter, vooral bij honden zwaarder dan 20 kilo (voorheen kwam urine-incontinentie vooral voor bij honden met een gecoupeerde staart, Boxer, Dobermann, Poedel, Bouvier, maar dit komt natuurlijk niet meer voor).

Wanneer sterilisatie?
Wij adviseren we om de sterilisatie te laten doen drie maanden na het begin van de eerste loopsheid, dus tussen de eerste en de tweede loopsheid. Tijdens de eerste loopsheid maakt de teef een belangrijke karakterverandering door; ze wordt ineens volwassen. Daarom al is deze loopsheid iets wat we haar gunnen. Ook is de kans op urine-incontinentie dan het kleinst en is er een goede bescherming tegen het ontstaan van kwaadaardige gezwellen in de melkklieren, hoewel dit natuurlijk in zeldzame gevallen toch kan voorkomen.

De narcose:
De hond moet nuchter zijn voor de operatie, dit houdt in dat deze vanaf 8 uur voor de operatie niet meer mag eten, ook geen brokken of snacks. Water drinken mag wel.

Als u de hond brengt, luisteren wij even goed naar het hart, controleren de pols en de kleur van de slijmvliezen. Als er gezondheidsklachten zijn, kan de hond niet onder narcose gebracht worden. Als alles in orde is, krijgt ze een infuusnaaldje in waardoor een narcosemiddel en een sterke pijnstiller worden toegediend. U mag daar bij blijven. Wanneer de hond erg slaperig is geworden, nemen we haar mee naar de OK en wordt dieper onder narcose gebracht en aangesloten op de bewakingsapparatuur. Ze krijgt een tube in de keel voor toediening van zuurstof en narcosegas en ze gaat aan een infuus. Tijdens de operatie kunt u er om veiligheidsredenen niet bij zijn.

De operatie: Via een klein sneetje in de buikwand worden de beide eierstokken verwijderd. De baarmoeder nemen we alleen weg als deze erg afwijkend is. De buikwand en onderhuid worden gehecht met oplosbaar hechtmateriaal, ook de huid, alle hechtingen komen onder de huid te liggen, zodat ze die er niet uit kan halen. De hechtingen lossen vanzelf op. De dag na de operatie hebben we even telefonisch contact, om te verifiëren dat alles goed gaat. Na 2 weken controleren we de wondgenezing nog even.

Rust: om de hond te laten herstellen en de wond te laten genezen is een rustperiode nodig, meestal 10-14 dagen. Uitlaten aan de riem en geen stokken of ballen gooien, maar na een paar dagen mag een wat langere wandeling wel als ze dat zelf wil. Als ze veel aan de wond likt, is een Pet-shirt bij ons verkrijgbaar. Wanneer ze misselijk is, bel ons dan even, we hebben daar iets tegen. Ze krijgt voor 5 dagen pijnstilling mee en voor de eerste avond en nacht een extra zware pijnstiller.

Arnica geven wij al tijdens de operatie voor een snel herstel.

De pil: deze wordt uitsluitend nog gebruikt bij een ongewenste dekking, de morning-afterpil. Of liever gezegd, dit is een tweetal injecties. Het gebruik van de pil om loopsheid te voorkomen of uit te stellen, wordt door ons vanwege de vele en ernstige bijwerkingen, niet meer gedaan.