Een afwijkende stand van de tanden en soms ook de kiezen is met name een probleem van konijnen met korte (buldog) koppen, zoals de Nederlandse hangoor. Er is dan gewoon geen plaats voor alle tanden en kiezen en na verloop van tijd staan ze niet meer mooi tegenover elkaar, maar overlappen ze, waardoor ze niet goed meer afslijten.

De tanden groeien ongeveer 3 millimeter per week en de kiezen 1-2 millimeter. Door veel te kauwen, slijten ze netjes tegen elkaar af. Veel kauwen doet een konijn wanneer hij veel vezelrijke voeding (hooi en stro) krijgt en die ook daadwerkelijk opeet.

Als de kiezen niet af kunnen slijten, gaat het snel mis. De voortanden groeien langs elkaar heen en veroorzaken wonden in de lippen. De bek sluit ook niet meer, kauwen wordt erg moeilijk want de kiezen sluiten niet meer op elkaar aan en er ontstaan tenslotte ook scherpe haken op de kiezen. Niet goed kauwen betekent dat een konijn erg gevoelig wordt voor darmproblemen en veel buikpijn, wat nogal eens dodelijk kan aflopen.

Konijn met doorgroeiende tanden

Als de voortanden verwijderd worden, kan het konijn zijn kiezen weer goed gebruiken en zo zijn gebit op orde houden. Knagen zit er dan niet meer in, maar goed kauwen beslist wel en u zult er versteld van staan hoe goed het konijn na korte tijd al weer van alles kan eten.

Hoe u hem daarbij kunt helpen, leest u in de pagina nazorg na verwijderen van de voortanden.