Laatste nieuws.
In de provincie Utrecht, in de omgeving van Nijmegen en op een bedrijf in het noorden van het land zijn konijnen overleden ten gevolge van het RHD2-virus.
RHD is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een calicivirus.
Na besmetting kan het konijn binnen 1-2 dagen komen te overlijden.
Meestal sterft het konijn snel aan bloedingen in het lichaam. Deze bloedingen treden met name op in de darmen.
Het zijn deze bloedingen waaraan de ziekte zijn naam heeft te danken: hemorrhagisch betekent bloed. Meestal zijn de konijnen opeens dood en is er niets aan te zien.
Het gewone jaarlijkse vaccin wat uw konijn krijgt, beschermt wel tegen RHD1, maar niet tegen het (nieuwe) virus RHD2. Hoewel de virussen familie van elkaar zijn, is het toch nodig om konijnen tegen allebei in te enten.
Hoe nu verder:
In Nederland kwam het RHD2-virus tot nu toe niet voor, in het buitenland is het al wel bekend. Vandaar dat er in het buitenland vaccins verkrijgbaar zijn tegen dit virus.
Er zijn meerdere buitenlandse vaccins in bestelling via de apotheek van de faculteit Diergeneeskunde. Een Spaans vaccin, wat na 6 weken herhaald moet worden, en een Frans vaccin, wat slechts éénmaal hoeft te worden gegeven. Van het Franse vaccin is nog niet bekend wanneer het geleverd wordt. Het heeft wel onze voorkeur om dit vaccin te gebruiken, het geeft een snellere bescherming omdat het niet geboosterd (herhaald) hoeft te worden.
Er is ook nog een Duits vaccin dat na 3 weken geboosterd moet worden, echter daarvan is niet onderzocht hoe lang het bescherming tegen de ziekte biedt. Om deze reden willen wij het vaccin niet gaan gebruiken.
Het vaccin tegen RHD2 kan worden gebruikt naast het al vertrouwde vaccin tegen RHD1 + myxomatose, wat we al jaren gebruiken. Het is niet raadzaam om deze entingen tegelijk te geven. Onderzoek hierover ontbreekt echter.
Wat moet u doen:
Wilt u een enting tegen RHD2 bestellen, meld dat dan via het contactformulier op onze website: https://dierenartshoogland.nl/contact. Vermeld alstublieft om hoeveel konijnen het gaat, dan kunnen we daar rekening mee houden. We bellen u dan als de enting binnen is. Vermeld daarom ook even het nummer waar u bereikbaar bent.
U kunt ons natuurlijk ook even bellen.
Neem verder hygiënische maatregelen die in een eerder artikel van ons op facebook vermeld zijn.
Wat gaan wij doen:
We gaan de konijnen apart inenten, liefst verspreid over de dag, om zoveel mogelijk tussendoor te kunnen schoonmaken. We vragen u de konijnen in een plastic mand te brengen, met een gesloten bodem en er geen hooi, stro of andere bedekking in te doen, hooguit een lapje.
De konijnen worden in hun mand geënt om de praktijk zo schoon mogelijk te houden en de risico’s op besmetting daarmee zo klein mogelijk.