Het leek alsof hij naar mij knipoogde. Lobbes, de lieve grote labrador, deed zijn naam eer aan. Hij was net zo lief en vrolijk als altijd, hij had alleen, zo leek het, last van zijn oog. Bij het onderzoek bleek dat er onder zijn oog een dikte te zien was. Typisch de plek voor een wortelontsteking van zijn grote kies. Het was bijna niet te zien, maar in deze kies zat een barst en dat was de boosdoener. Bacteriƫn waren hierdoor naar binnen gegaan en hadden een wortelabces veroorzaakt. Dit is heel pijnlijk, maar desondanks was Lobbes gewoon blijven eten, gewoon lief gebleven en hij had niet geklaagd. Zijn baasje had ook niets vreemds aan hem gemerkt.
De kies was niet meer te redden, maar nadat die verwijderd was en de ontsteking behandeld, was Lobbes van zijn pijn af en had hij meer energie.
Zo ook Abraham, een rode kater, die bij de jaarlijkse controle 3 gaatjes in zijn kiezen bleek te hebben. Dat doet zeer, vooral bij het eten en drinken. Maar ook Abraham had niets laten merken, hij was hoogstens een beetje stiller dan normaal. Dat bleek ook wel, want nadat het probleem verholpen was, werd hij weer veel actiever.
Onze dieren kunnen niet vertellen wat er aan de hand is en of ze kiespijn hebben. Daarom is een jaarlijkse controle van het gebit zo belangrijk. Daarmee kan veel pijn en ongemak tijdig ontdekt worden.
Februari is de maand van het gebit. U kunt dan met uw dier langskomen voor een gratis gebitscontrole. Doen! Niemand wil toch kiespijn hebben? Uw dier verdient beter!