Nieuwe ratten introduceren

Het introduceren van nieuwe ratten in een groep verloopt iedere keer anders. Hoe de ratten op elkaar reageren wordt bepaald door hun karakter. Sommige ratten zijn vooral nieuwsgierig en gaan elkaar meteen besnuffelen, wassen of zelfs tegen elkaar aan liggen.
Anderen voelen zich juist bedreigd en uiten dit bijvoorbeeld door het overeind zetten van hun vacht (egelen), snuiven, de ander op de rug leggen, bijten en achtervolgen.

Door de verschillende manieren waarop ratten op elkaar reageren is iedere introductie anders. Hierdoor is er niet één vaste methode waarop een standaard introductie uitgevoerd kan worden. Wel zijn er een aantal basisstappen die als uitgangspunt genomen kunnen worden.
Het tempo waarmee de introductie plaatsvindt wordt bepaald door het gedrag van de ratten. In het algemeen geldt dat een introductie niet overhaast moet worden. Het is vaak beter om niet te snel over te gaan naar een volgende stap, ook al lijken de ratten elkaar te accepteren. Als tijdens een stap er veel strijd ontstaat, kan beter één of meer stappen terug gegaan worden.

Zet de kooi met de nieuwe ratten bij aankomst in een aparte kamer of in ieder geval ver van elkaar af als je maar één ruimte hebt. Ratten kunnen gefrustreerd raken als ze vreemde ratten kunnen horen, zien en ruiken, maar niet bij hen kunnen komen. Je kan wel van tevoren hangmatjes uitwisselen, mits dit geen stress geeft. Hierdoor wennen de ratten aan elkaars geur.

Wanneer de ratten hier aan toe zijn, kan met de introductie begonnen worden.
Begin een introductie liever niet in het weekend. Het kan namelijk nodig zijn om een dierenarts te raadplegen als een conflict uit de hand loopt, dit gebeurt niet vaak, maar een spoedarts is moeilijker te bereiken dan je eigen dierenarts en de rekening zal ook een stuk hoger liggen.

Rittens worden meestal makkelijker geaccepteerd in een groep dan volwassen ratten. Omdat rittens heel kwetsbaar zijn, mogen zij pas bij volwassen ratten geplaatst worden wanneer ze minimaal 200 gram wegen. Al zijn de volwassen ratten heel lief en sociaal, ze hoeven slechts één keer boos te worden en het ritten loopt het risico een dodelijke bijtwond op te lopen. Rittens kunnen makkelijk in een shock raken, ook al lijkt het aan de buitenkant alsof ze niet gewond zijn.

Volwassen ratten kunnen na aankomst beter een aantal dagen apart gehouden worden voordat zij geïntroduceerd worden. Dit geeft hen de tijd om uit te rusten van hun verhuizing en het geeft eventueel het baasje de tijd om te observeren of de nieuwe ratten gezond zijn.
Begin pas met de introductie wanneer het zeker is dat de ratten geen ziektes op elkaar kunnen overdragen. Bij een betrouwbare opvang of rattery is dit risico minimaal, maar haal je je ratten uit een dierenwinkel of van een beurs dan is de kans op een virus een stuk groter.

Stap 1

Begin een introductie bij voorkeur in de ochtend, omdat ratten dan slaperig zijn en je de hele dag de tijd hebt voor de intro.
Introduceer de ratten op neutraal terrein, bijvoorbeeld op de bank of in badkuip. Kies een plek waar ze allemaal nog nooit zijn geweest en waar ze zich niet kunnen verstoppen of er vandoor kunnen gaan. Houdt een plantenspuit, ovenwanten of een pollepel bij de hand om ratten van elkaar te scheiden, mochten ze in een gevecht gewikkeld raken.
Leg speeltjes en eten neer, zodat de ratten afleiding hebben. Plaats eerst de nieuwe ratten op het neutrale terrein om rond te kijken. Laat dan eerst de alfa kennis maken met de nieuwe ratten. Als het contact tussen de alfa en de nieuwkomers goed gaat, mogen de andere ratten er één voor één bij. Zij zullen de nieuwe ratten sneller accepteren als de alfa dit ook doet. Als de alfa agressief reageert op nieuwe ratten, kunnen betere de ratten die lager staan in de hiërarchie bij de nieuwkomers geplaatst worden. Zij laten zich dan in hun gedrag niet leiden door de alfa. Indien sommige ratten bang zijn, kan het baasje erbij gaan zitten. De ratten hebben dan een veilig plekje om naartoe te gaan en durven dan wellicht meer.

Soms wordt er gepiept of geduwd. Dit kan geen kwaad. Blijf erbij zodat je vechtende ratten uit elkaar kan halen. Alleen als er bloed vloeit, moeten de ratten uit elkaar gehaald worden. De ratten moeten dan weer kalmeren voor ze opnieuw bij elkaar gezet worden.
Als het circa een uur lang goed gaat en de ratten echt contact met elkaar hebben gehad en bij elkaar liggen, kan begonnen worden met stap 2. Indien het onrustig blijft, kunnen de ratten weer terug naar hun eigen kooien. Laat de ratten dan gedurende een aantal dagen met elkaar rondlopen op het neutrale terrein tot het beter lijkt te gaan. Liever worden de ratten tijdens een introductie niet uit elkaar gehaald. De ratten moeten dan steeds weer aan elkaar wennen. Maar neem zeker met rittens geen risico.

Stap 2

Foto van Mima

Zet alle ratten samen in een schone miniduna met bodembedekking en zonder huisjes. Ze mogen wel wat nestmateriaal hebben, om een lekker plekje te bouwen. Hang een waterfles op en strooi voer over de bodem, zodat iedereen bij het eten kan komen.
Let op dat de ratten nog steeds goed met elkaar omgaan aan het eind van de middag en in de avond, wanneer ze wat actiever worden. Haal de ratten indien nodig ’s avonds uit elkaar om gewonde ratten gedurende de nacht te voorkomen. Ze blijven in de duna zolang het onrustig is. De ratten moeten voor de zekerheid minstens 24 uur in de duna blijven. Het lijkt zielig om de ratten in zo’n kleine kooi te houden, maar hierdoor wordt snel bepaald wie de baas is. Niemand kan weglopen en er kan niet gejaagd worden. Een kleine ruimte die snel verkend is, geeft meer rust. Wanneer de ratten ontspannen zijn in elkaars nabijheid en tegen elkaar aan liggen, kan verder worden gegaan met stap 3. Pak het met dominante ratten extra rustig aan. Laat ze liever wat langer samen in de duna zitten.

Hele bange rittens kunnen zich gedragen alsof ze aangevallen worden, terwijl er niets aan de hand is. Dit gedrag lokt irritatie uit bij de volwassen ratten. Als de volwassen ratten niet agressief reageren, kunnen de ratten samen in een vervoersbakje geplaatst worden. De rittens moeten dan verplicht dicht bij de volwassen ratten zitten en leren dat er geen gevaar is.
Heb je één rat die moeilijk doet? Zet deze rat dan even apart en laat de anderen bij de nieuwkomers. Als de boosdoener dan weer bij de groep geplaatst wordt, is hij de nieuwkomer die bekeken moet worden. En de nieuwe ratten hebben dan de geur overgenomen van de rest van de groep.

Stap 3

Foto van Rattery Ratcity

De ratten mogen nu samen in een goed schoongemaakte kleine traliekooi zonder inrichting. Verdiepingen mogen wel in de kooi, maar geen accessoires zoals huisjes en toiletjes. Leg speelgoed neer ter afleiding. Plaats een aantal drinkflessen en eetbakjes, zodat een rat altijd toegang heeft tot eten en drinken als dit door een andere rat wordt bewaakt.
Als de ratten zich goed gedragen, mag één open hangmat opgehangen worden. Hang deze laag boven de grond, zodat een ratje hier makkelijk vandaan kan vluchten. Door slechts één hangmatje op te hangen, zullen de ratten geneigd zijn bij elkaar te gaan liggen. Verwijder het hangmatje als deze door één of meer ratten verdedigd wordt of hang er nog een open hangmat naast. Het is de bedoeling dat de ratten veel bij elkaar blijven. Zorg ervoor dat er geen plekjes zijn waar een rat klemgezet kan worden, waar hij zich kan verschuilen voor de andere of waar jezelf niet goed bij kan. Als het 24 uur goed gaat in deze kooi, mag je meer accessoires gaan toevoegen, maar nog geen dichte huisjes met maar één opening. Laat de ratten minstens een paar dagen in deze kooi aan elkaar wennen. In de tussentijd kun je de inrichting steeds verder uitbreiden als hun gedrag het toelaat.

Stap 4

Als laatste stap plaats je de ratten in hun definitieve kooi. Deze kan eventueel verkleind worden door het plaatsten van een plank. Van sommige kooien kan het dak verlaagd worden. Zorg dat de kooi goed schoon is en begin weer met een minimale inrichting. Zet eerst de nieuwe ratten in de kooi zodat zij deze kooi alvast kunnen verkennen. Doorloop de handelingen zoals aangegeven bij stap 3. Als alles goed gaat, is deze kooi binnen een aantal dagen weer volledig ingericht en zijn de ratten ontspannen in elkaars aanwezigheid.©2022 – Ratten.nl