Hoe introduceer je een nieuw dier in de groep:

In een hele grote groep op een groot territorium, zoals soms bij in het wild levende ratten voorkomt, kan het voorkomen dat niet alle ratten elkaar kennen. Zo kan een vreemdeling onopvallend het territorium binnenkomen en de geur ervan aannemen.

Bij kleine groepen op een beperkt territorium zal dit niet mogelijk zijn en moet er eerst een wenningsperiode ingaan. Deze kan wel enkele weken in beslag nemen, afhankelijk van wat men aan elkaar wil laten wennen. 2 Ratjes van 6 weken oud vormen meestal geen probleem. Soms kan een oude rat zich vrij mild opstellen naar een ratje van 6 weken oud of een vrouwtje naar een (gecastreerde) man.

Toch is het altijd verstandig om het hieronder beschreven stappenplan aan te houden. Hoeveel tijd dit in beslag neemt, hangt af van de zittende partij en diens bereidheid om de nieuwkomer op te nemen. Dit is een langzaam proces, wat soms enkele weken kan duren.

Het gemakkelijkst is het om 2 jonge ratten aan elkaar te laten wennen, het lastigst 2 volwassen, ongecastreerde mannen.

Wanneer een nieuwkomer wordt geaccepteerd door de leider van de groep, zullen alle andere groepsleden hem gemakkelijker accepteren. De groepsleider is de agressor, haren overeind, gekromde rug en heen en weer wiegen.

 

Stappenplan: ga pas verder met de volgende stap als er 30 minuten geen agressief gedrag is vertoond:

Plaats de nieuwe rat in een aparte draadkooi en zet de oude en de nieuwe kooi zo dicht naast elkaar dat de ratten elkaar door de tralies heen niet kunnen bijten

Zet de ratten heel kort in elkaars kooi, zodat ze aan elkaars reuk kunnen wennen. Doe dit meerdere malen.

Zet de ratten bij elkaar op een heel neutraal terrein, voor beiden onbekend, zoals de badkuip, een wasmand of een geleende kooi.

Zet de ratten bij elkaar op een plaats die de oudste rat al kent, een plaats buiten de kooi waar hij soms is om te spelen. Neem ze eventueel samen op schoot.

Maak de bestaande kooi grondig schoon, haal alle bekende dingen eruit en richt hem opnieuw in. Hij ruikt dan als een nieuw territorium. Smeer alle ratten in met wat parfum en zet ze bij elkaar. Doe dit bij voorkeur ’s morgens, dan zijn ze wat slaperig. De leider zal de nieuwe rat op zijn rug dwingen, de nieuwe rat zal hard piepen. Echter, als er geen duidelijke signalen van agressie zijn, onderbreek dit dan niet. Er zal namelijk altijd een rangorde moeten worden vastgesteld.

De eerste dagen zullen er nog regelmatig schermutselingen zijn. Daarbij mogen er geen gewonden vallen. Tenslotte slapen ze samen en wassen ze elkaar.

Soms mogen ratten elkaar echt niet. Ze blijven dan vechten en zullen uiteindelijk definitief uit elkaar gehaald moeten worden.

Castratie kan helpen. Het kan soms wel 8 weken duren voor het effect zichtbaar wordt.