Er zijn Verschillende soorten hamsters:

De Goudhamster

De Goudhamster of Syrische hamster is de grootste hamstersoort en kan ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud worden. Deze hamster is er in verschillende kleuren zoals wit, crème en bont, en er is een langharige variëteit. De Goudhamster is erg vechtlustig en moet daarom beslist in zijn eentje gehouden worden.

De Chinese Dwerghamster

Chinese dwerghamsters zijn veel kleiner en hebben een grijsbruin gestreepte vacht. Ze kunnen soms wel 4 jaar oud worden. Ook deze hamster kan niet samenleven met andere hamsters.

De Russische Dwerghamster

Deze hamsters zijn de kleinste in hun soort. Ze hebben een grijs-witte vacht en kunnen 1.5 tot 2 jaar oud worden. Ze kunnen als ze jong zijn in een paartje gehouden worden, maar niet in een grotere groep. Dan zullen er vrijwel zeker gevechten uitbreken.

Huisvesting

Hamsters zijn nachtdieren; ze slapen overdag goed verstopt in hun holletje. Als ze uit hun slaap gewekt worden, kunnen ze heel erg schrikken en bijten. ’s Nachts zijn ze heel speels en ijverig.

De kooi moet lekker ruim, goed geventileerd en knaagbestendig zijn. Een lage plastic bak met daarop niet-geplastificeerde tralies voldoet prima. In een hoge plastic bak blijven urineluchtjes hangen, wat ademhalingsziekten kan veroorzaken. Een hoog-gesloten kooi is dus niet zo geschikt. In de bak kan van alles geplaatst worden, want hamsters spelen graag: buizen of een toiletrolletje om doorheen te lopen, klimspeeltjes, een molentje en een huisje met daarin een lap of een papieren zakdoekje om in te slapen. De molen moet gesloten zijn om beschadigingen aan de voetjes te voorkomen en mag ook vooral niet te klein zijn. De bodembedekking moet goed absorberen en stofvrij zijn, zoals bv. reepjes papier of stukjes keukenrol. Katoenbodembedekking voldoet ook goed. Zaagsel is vaak te stoffig en kan luchtwegproblemen veroorzaken. Het deel van de kooi waar de hamster zijn behoefte doet, moet dagelijks verschoond worden.

Een zandbakje wordt zeer gewaardeerd om lekker in te rollen; dit is goed voor de vachtverzorging. Als zand is alleen chinchillazand geschikt; het is schoon en bevat geen scherpe stukjes.

Hamster in huisje (Kopie)

Voeding

Hamsters verzamelen (‘hamsteren’) van nature voedsel, ze zijn omnivoor (alleseters). Ze hebben 2 grote wangzakken die ze volproppen met voedsel, waarna ze dat naar hun holletje brengen.

Het is beter om pelletvoer (biks) te geven dan gemengd voer. Uit het gemengde voer snoept het dier de lekkere zaden en noten die erg vet zijn en weinig calcium bevatten; dit kan leiden tot botontkalking. De hoeveelheid pelletvoer is 10 – 12 gram per dier per dag. Tip: weeg op een keukenweegschaal hoeveel 10 of 12 gram is en maak een maatbekertje, zodat u weet hoeveel u dagelijks voert. De biks kan aangevuld worden met stukjes fruit en groente, een stukje kaas of ei en af een toe een hazelnoot in de schil of een rozijntje.

Gebruik een stevig voerbakje en maak dit elke dag schoon. Ook water moet elke dag ververst worden. Het kan in een bakje of in een drinkflesje worden gedaan. Controleer dagelijks of de drinknippel van het flesje niet verstopt is geraakt.

 

Vers fruit is altijd goed

Soms zijn de ogen groter dan de maag…

Voortplanting

Hamsters kunnen zich al voortplanten als ze pas zes weken oud zijn. De draagtijd is 15 – 17 dagen en ze krijgen 5 – 8 jongen per keer. De jongen worden kaal en blind geboren in een holletje. De geboorte vindt meestal ’s nachts plaats.

Raak het nest de eerste week niet aan; de moeder kan er zo onrustig van worden dat ze de jongen doodt. Na drie weken kunnen de jonge hamsters bij de moeder weg en moeten de mannetjes en vrouwtjes van elkaar gescheiden worden. De afstand tussen de anus en de plasopening is bij mannetjes veel groter dan bij vrouwtjes. De testikels zijn opvallend groot. Fokken met een hamster vereist veel kennis. Om zomaar een mannetje en een vrouwtje bij elkaar te zetten is vragen om vechtpartijen die zeer ernstig kunnen zijn. Het is dus af te raden.

Hoe kan men zien of een hamster ziek is

  • Niet eten: het is soms moeilijk te zien of een hamster niet eet. Ook als het dier geen eetlust heeft, blijft het nog wel hamsteren. Het voerbakje raakt dus wel leeg, maar het holletje ligt vol ongebruikt voedsel.
  • Niet drinken: drinken gebeurt met name ’s nachts en de hoeveelheden zijn maar klein. Het is dus moeilijk te zien of het dier niet drinkt. Ook komt het voor dat het dier niet kan drinken omdat het drinkflesje verstopt zit.
  • Niet actief: dit valt zeker op. Een gezonde hamster komt ’s avonds tevoorschijn en is dan druk bezig met hamsteren, spelen of het bouwen van een nest.
  • Natte plekken rond de ogen, neus of anus zijn altijd een teken van ziekte.
  • Huid- en vachtveranderingen: kale plekken, wondjes, korstjes of verdikkingen.
  • Vermageren.

Wat te doen als een hamster ziek is

  • Controleer de drinkfles op verstoppingen.
  • Maak het hok goed schoon, geef kleine beetjes lekker eten en controleer of dit ook werkelijk opgegeten worden.
  • Zorg voor een goede omgevingstemperatuur (20 – 27 °C) en let op dat de kooi niet in de zon of op de tocht staat.
  • Raadpleeg uw dierenarts.

Speciale aandachtspunten van de hamster

Hamsters hebben aan beide zijden op de flank twee geurklieren. De huid is op deze plaats wat donkerder en vooral bij het sexueel actieve mannetje komt er een wat vettige afscheiding uit.

Winterslaap: als de omgevingstemperatuur langere tijd lager is dan 8 – 10°C, gaat het dier in winterslaap. Een hamster die bij normale kamertemperaturen wordt gehouden, gaat niet in winterslaap.

Hamsters zijn echte nachtdieren; het is niet mogelijk om er dagdieren van te maken. Het is goed om u dit te realiseren als u er een aanschaft. Als de kinderen naar bed zijn, laat het dier zich pas zien. Het maakt dan ook lawaai in het molentje en met het verscheuren van papier. Overdag wil de hamster beslist niet gestoord worden.

Een hamster heeft een kort staartje.

Een hamster die af en toe los mag lopen, kan veel schade aanrichten met zijn knaaggedrag. Pas dus op met snoeren. Ook verdwijnt het dier niet zelden in kleine gaatjes, bv. onder het aanrecht, om daar vervolgens niet meer uit tevoorschijn te komen.

Een hamster is heel snel en laat zich niet altijd graag beetpakken. Het is oppassen dat hij niet uit de hand of van tafel springt.

Goudhamster

 

Tabel

Algemeen          Mannetje        Vrouwtje

Lichaamstemperatuur         37 – 38°C

Geslachtsrijp                                               5 – 7 weken    4 – 6 weken

Draagtijd                           15 – 17 dagen

Nestgrootte                        5 – 8 jongen

Speenleeftijd                      3 weken