Inleiding:

Een rat wordt vaak nog wel een beetje vies of eng gevonden. Het dier heeft door de eeuwen heen een slechte naam gehouden als overbrenger van ziektes. De prachtig gekleurde tamme ratten die als huisdier worden gehouden, zijn heel aardig en gezellig en absoluut niet vies. Het zijn leuke speelkameraadjes.

Algemeen:

De tamme rat stamt af van de bruine- of rioolrat, de rattus norvegicus en komt voor in heel veel kleuren, met allerlei aftekeningen, in een gladharige -, rex -(met een dunne, krullerige vacht) of zelfs naakte variëteit. Er is ook een rat met zeer grote oren, de dumbo. De meeste ratten zijn heel vriendelijk en bijten niet. Ze houden ervan om opgepakt te worden, overal rond te snuffelen en, natuurlijk, om overal aan te knagen. Een nadeel is dat ratten niet oud worden, meestal maar 2 jaar.

DSC_00091 (Kopie)

Huisvesting:

Omdat ratten graag spelen en klimmen, hebben ze een grote kooi nodig met veel variatie, zoals takken, buizen en hangmatjes. Een huisje met een oude lap of papier erin wordt erg gewaardeerd. Al het materiaal moet goed schoon te maken zijn. Omdat ratten heel gevoelig zijn voor ademhalingsziekten, is hun huisvesting erg belangrijk. Let op de volgende zaken: de kooi mag niet hooggesloten zijn, anders blijven urineluchtjes erin hangen; liefst dus een lage bak met knaagbestendige (niet-geplastificeerde) tralies.

DSC_0005 (Kopie)

De bodembedekking mag niet stoffen; papier of beukensnippers zijn geschikt.

Gebruik geen irriterende schoonmaakmiddelen. Gebruik bijvoorbeeld wat groene zeep of een weinig ruikend afwasmiddel. Zorg dat de omgevingstemperatuur niet boven de 21 graden komt en dat de lucht niet te droog wordt, dus zet de kooi niet bij de verwarming. Vanwege stof en tocht aan de grond zet u de kooi bij voorkeur op een tafel. Dat bevordert ook het gedrag, de ratten hebben zo een veel intensiever contact met hun eigenaar. Als de buitentemperatuur hoog is, vinden sommige ratten het heerlijk om een bad te nemen:

Voeding:

Ratten zijn alleseters. Ze worden wel gemakkelijk dik, wat hun gezondheid niet ten goede komt. Voer daarom veel fruit en groenten, aangevuld met granen, zoals een mengsel van muesli of rijst en rattenvoer. Af en toe een stukje brood of ei wordt erg gewaardeerd. Voer ze uitsluitend uit een bakje en niet uit de hand; ze kunnen dan per ongeluk in je vingers bijten. Water kan in een drinkflesje gegeven worden. Ratten drinken behoorlijk veel.

groentes (Kopie)

Voortplanting:

Ratten zijn 6 weken na de geboorte al vruchtbaar, maar met fokken kan beter gewacht worden tot ze drie maanden oud zijn. Als de kooi flink groot is, kunnen het mannetje en eventuele andere ratten gewoon bij het vrouwtje en de jonge ratjes blijven. Het vrouwtje wordt al wel weer binnen 24 uur na de bevalling gedekt! De draagtijd is 21-23 dagen; de jongen komen kaal ter wereld. Na 2 weken gaan de oogjes open. Als ze 3-4 weken oud zijn, kunnen ze al bij de moeder weg.

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is goed te zien. De afstand tussen de anus en de plasopening is bij mannetjes twee keer zo groot als bij vrouwtjes en alleen de vrouwtjes hebben tepels.

 

Wetenswaardigheden:

Ratten hebben hele lange gele tanden, die eigenlijk bijna nooit te lang worden. Ze groeien wel altijd door, maar slijten keurig tegen elkaar af. De kiezen groeien niet en worden dus ook niet te lang.

tanden (Kopie)

Ratten kunnen prima in een groep gehouden worden, mits ze voldoende ruimte hebben. Ze vechten onderling zelden. Alleen als er een nieuw dier in de groep bijkomt, kan er heftig gevochten worden; het territorium wordt dan verdedigd. Laat ratten dus altijd aan elkaar wennen op neutraal terrein.

Ratten raken gauw in de stress van veranderingen. Ze kunnen daar gemakkelijk ziek van worden. Verander hun kooi en hun voedsel dus niet steeds.

 

Tabel:

Ademhaling              70-110/minuut

Hartfrekwentie          250-450/minuut

Temperatuur             37-39,5 °C

Lichaamsgewicht

Mannetje         350-500 gram

Vrouwtje         250-350 gram

Leeftijd                21-28 maanden

Geslachtsrijp           6 weken

Fokrijp                 3 maanden

Cyclus                  4-5 dagen

Draagtijd               21-23 dagen

Aantal jongen           4-12

Speenleeftijd           3-4 weken

Wanneer vruchtbaar      binnen 24 uur na de bevalling

Voerverbruik            5-10 gram/100 gram lichaamsgewicht