Konijnen kunnen door middel van één jaarlijkse enting beschermd worden tegen de ziekten myxomatose en RHD. Beide ziekten worden overgebracht door insecten. RHD wordt ook overgebracht via de voeding, strooisel, schoenzolen en handen. Beide ziekten zijn dodelijk.
Tijdens de afspraak wordt uw konijn nagekeken, gewogen en krijgt u adviezen over voeding en gewichtscontrole.
Zieke dieren kunnen niet worden ingeënt. Voor deze dieren moet u gewoon een afspraak maken.
Myxomatose wordt ook wel ‘dikke koppenziekte’ genoemd. Het wordt veroorzaakt door een virus dat via stekende insecten van de wilde konijnen op huiskonijnen kan worden overgebracht. Rond de ogen, de oren en de neus ontstaan zwellingen, waardoor het dier bijna niet meer kan zien en ademen. Een behandeling is er niet, de meeste konijnen sterven na een aantal dagen. Heeft uw konijn ooit myxomatose gehad en overleefd, dan is het niet nodig en ook niet verstandig om het te enten.
RHD is ook een virusziekte. Zieke dieren sterven snel, meestal zonder dat er ziekteverschijnselen te zien zijn. Soms alleen een beetje bloed uit de neus. VHD is de ziekte waardaan een paar jaar geleden bijna alle wilde konijnen gestorven zijn. Het virus kan simpelweg via schoenzolen mee naar huis gebracht worden. Ook deze ziekte kent geen behandeling, maar inenten geeft een jaar lang voldoende bescherming.
Sinds de winter van 2015 is er in Nederland een nieuwe variant van de ziekte RHD actief, RHD2.
Het geeft dezelfde ziekteverschijnselen als RHD en is net als de bovengenoemde ziektes dodelijk.
Tegen RHD2 kan gevaccineerd worden. Is het de eerste keer dat uw konijn wordt gevaccineerd tegen deze ziekte, dient deze na 3 weken herhaald te worden. Daarna geeft hij een 1/2 jaar bescherming.