Kittens kunnen voor het eerst worden geënt als ze 9 weken oud zijn. Een tweede enting krijgen ze als ze 12 weken oud zijn. Daarna moeten volwassen katten ieder jaar worden geënt, waarbij tevens een APK (Algemene Poezen Keuring) wordt uitgevoerd. Wij kunnen de kat dan ook voor u ontwormen. Katten worden geënt tegen katten- en niesziekte en eventueel Bordetella en Chlamydia.

Kattenziekte:
Kattenziekte wordt veroorzaakt door een parvovirus en die veroorzaakt een ernstige, bloederige diarree met soms blijvende schade. Bij jonge – of verzwakte katten verloopt de ziekte meestal dodelijk. De enting tegen kattenziekte hoeft maar om het jaar gegeven te worden. Het is wel van belang om even na te gaan of het pension hiermee accoord gaat.

Niesziekte:
De verschijnselen van niesziekte zijn, behalve veel niesen:
–    ernstig ontstoken en opgezwollen ogen
–    veel gesnotter
–    hoge koorts
–    blaren en ontstekingen in de bek
–    soms blijvende beschadigingen van de ogen en blijvende beschadiging van de neus en nevenholten. Katten gaan er meestal niet aan dood, maar ze kunnen er hun hele verdere          leven last van houden.

De enting tegen niesziekte moet jaarlijks gegeven worden. De inenting beschermt behoorlijk goed tegen de echte niesziekte (Herpes- en Calicivirus), maar niet tegen alle verkoudheden die ook gepaard gaan met niesen. Dieren die in pension gaan moeten zeker goed ingeënt zijn. Het is verstandig dat de enting dan niet langer dan 6 maanden geleden is gegeven. Gezonde katten die jaarlijks geënt worden tegen niesziekte, zullen geen blijvende schade van deze virussen ondervinden, ook al komen ze ermee in aanraking.

Bordetella:
Dit is een hardnekkige infectie van de keel en de luchtwegen. Vooral voor katten die in pensions of naar shows gaan, raden wij deze vaccinatie aan. De enting wordt eenmaal per jaar toegediend in de vorm van een neusdruppel, maar niet tegelijk met de andere entingen. Er kan het beste 3 weken tussen zitten

Chlamydia: een enting tegen Chlamydia, ook een veroorzaker van oogontstekingen en verkoudheid, heeft als nadeel dat de bacterie in milde vorm aanwezig blijft in de kat en zo andere katten kan besmetten. Deze enting kan in bepaalde omstandigheden zinvol zijn, maar wordt niet routinematig gegeven.

Gelukkig ben ik ingeënt !

Gelukkig ben ik ingeënt !