Is mijn kat gezond?

U kent uw kat goed in al zijn gedragingen, zijn eet- en drinkgewoontes en sociale contacten. Wanneer daar veranderingen in komen, zijn die in het begin soms maar gering en in veel gevallen gaan ze na een paar dagen weer over. Maar als ze blijven of verergeren, kan het goed zijn dat uw kat ziek is. Hier leest u wat de ziekteverschijnselen zijn die u aan uw kat kunt zien. Hoewel katten meesters zijn in het verbergen van ziekte, is het bij goed observeren al gauw duidelijk dat er iets aan de hand is.

12 tekenen van ziekte:

Meer drinken dan normaal:

Katten drinken van nature niet veel. Het soort voer wat ze eten (nat of droogvoer) en de individuele waterbehoefte van het dier, zorgen voor een min of meer vast drinkpatroon. Weinig drinken is bij katten meestal geen klacht, maar méér drinken dan u van uw kat gewend bent, is een opvallend en belangrijk symptoom. Ineens veel belangstelling hebben voor de waterbak of vaker drinken uit plantenschoteltjes en vogelbadjes en natuurlijk vaker plassen, kan een aanwijzing zijn dat er iets mis is. Melk drinken wordt niet beschouwd als veel drinken, dat vinden ze gewoon lekker; het is eigenlijk eten.

Een opvallende verandering in eetlust:

Dit houdt aan de ene kant in dat uw kat minder eet dan u gewend bent, of kieskeuriger wordt en steeds een nieuw voertje wil (ze ‘lust’ ineens het gewone voer niet meer), maar ook een toegenomen eetlust kan een symptoom zijn, vooral als dat gepaard gaat met gewichtsverlies. Bij plotseling stoppen met eten kunnen ze koorts hebben of een probleem met hun bek, maar juist bij een opvallend toegenomen eetlust gaat het heel vaak om een ernstiger ziekte. Het is raadzaam om dit niet te lang af te wachten. Een kat die stopt met eten kan heel snel last krijgen van een leververvetting, een oplossing van het probleem heeft haast, dit kunt u niet lang afwachten.

Stoppen met wassen:

Zieke katten wassen zich niet of nauwelijks. Hun haren zitten niet meer mooi, ze krijgen schilfers of klitten. Katten die wel hun voorpoten en kop wassen maar niet hun rug, kunnen dit niet omdat ze te dik zijn of omdat het te pijnlijk is (denk aan rugklachten). Wanneer een kat zich juist overdreven wast en zichzelf de haren uittrekt, is dit een aanwijzing voor jeuk door bijvoorbeeld vlooien, of een allergie.

Gewichtsverlies:

Zomaar ineens afvallen zonder dat er een reden voor is (dieet, zwerven) en vaak met een goede eetlust, is een teken dat er iets mis is. Bij het aaien van de kat voelt u de werveltjes en heupbeenderen uitsteken, de kop wordt spits en de huid voelt te ruim aan. Overigens kan een plotselinge toename van het gewicht ook betekenen dat er iets aan de hand is.

 Knobbels en verdikkingen:

Katten die veel tijd buiten doorbrengen kunnen verwondingen oplopen die vaak abscessen worden. Ze zitten vooral op de kop en boven de staart of aan de voeten. Als ze groter worden, krijg het dier koorts, stopt met eten en wordt sloom. Knobbels die langzaam ontstaan kunnen gezwellen zijn en moeten worden onderzocht.

Vieze adem:

Nu hebben katten niet altijd een frisse adem, maar wanneer ze een echt vieze ademlucht hebben, is er een probleem in de bek. Dit kan een tandvleesontsteking zijn, een vies gebit of een verwonding en zelfs een tumor. Vaak is er pijn bij het onderzoeken van de bek. De eetlust kan overigens volkomen normaal zijn.

Benauwdheid:

Een bemoeilijkte ademhaling is niet altijd goed te zien, vaak is de kat wat minder actief. Een verstopte neus, niesen, hoest of een versnelde ademhaling kan een verschijnsel zijn. Ademhalen met de bek open is een alarmerend verschijnsel waarmee u snel naar een dierenarts moet gaan.

Verschijnselen van pijn:

Katten laten pijn niet goed zien, tenzij je weet waar je op moet letten. Ze trekken zich wat meer terug of slapen meer. Soms slapen ze in een afwijkende houding. Gewrichtspijnen of rugpijn maakt dat ze niet meer zo goed durven te springen. Andere aanduidingen zijn: zich op bepaalde plekken minder wassen (vooral op de rug) en een overmatige en boze reactie op aanrakingen en borstelen. Klagen doen ze eigenlijk niet, behalve in geval van ernstige en acute pijn.

Gedragsveranderingen:

Dit is vaak de eerste aanwijzing dat er iets aan de hand is met uw kat. Minder contact met u zoeken, terugtrekken, veel slapen, meer drinken, onzindelijkheid en plassen in huis, boosheid, stoppen met spelen, ineens op andere plekken gaan slapen of kieskeurig worden met eten. Vaak wordt in dit geval gedacht dat de kat ineens zijn eten niet meer lust, maar eigenlijk is het een teken dat er een medisch probleem is. Ook kan de kat juist hyperactief zijn terwijl hij normaal altijd zo rustig is. Dit is vooral bij katten boven de 10 jaar verdacht.

Veranderde slaapgewoonte:

Meer slapen dan normaal of op andere plekken, terwijl ze anders actief zijn. Maar ook minder slapen dan u van uw kat gewend bent, onvermogen om zich te ontspannen en lekker te slapen, kan een teken van ziekte zijn.

Afwijkend bakgedrag:

Omdat blaasproblemen bij katten veel voorkomen, is goed om op de verschijnselen te letten: plassen naast de bak, vaak naar de bak gaan, afwijkende kleur en geur van de urine en vooral van de hoeveelheid. Veel kleine plasjes doen is een teken dat er iets aan de hand is, maar als de kat helemaal niet meer kan plassen, is snelle hulp door een dierenarts geboden. Een verstopte blaas leidt snel tot andere verschijnselen zoals veel pijn en klagelijk miauwen, verlies van eetlust en braken. Oudere katten hebben soms moeite om hun ontlasting kwijt te raken.

Veranderingen in sociaal gedrag:

Minder contact zoeken, verstoppen, veel binnen blijven of juist veel meer dan normaal naar buiten gaan.