Het is al bijna weer zo ver, oud en nieuw. Voor veel mensen een vrolijke gebeurtenis, maar helaas geldt dat niet voor alle huisdieren. Een periode vol angst en stress kan aanbreken. Vaak zien we in de praktijk dat huisdieren bang zijn voor vuurwerk. Dit is niet alleen op oudejaarsavond, maar ook in de dagen ervoor wanneer er al (harde) knallen te horen zijn. 

Heeft u ook een dier met last van vuurwerkangst dan is het belangrijk om nu al vast te bedenken hoe u de laatste periode van het jaar zo prettig mogelijk kunt maken voor uw dier.

De veterinaire regelgeving omtrent kalmerende medicatie is gewijzigd.
Er zijn nog steeds opties voor stress-verlagende medicatie om uw hond of kat met vuurwerkangst te ondersteunen.
Echter dient u, voor de meest optimale werking, al minimaal een week van tevoren met deze medicatie starten.

Neem dus alstublieft tijdig contact met ons op wanneer uw dier last heeft van vuurwerkangst, dan maken wij met u een behandelplan op maat voor de beste ondersteuning voor uw dier.

Algemene Tips bij vuurwerkangst

 – Houdt uw dier in een rustige, vertrouwde omgeving en laat de kat niet naar buiten. Laat uw hond nooit alleen thuis.

– U kunt een paar dagen van tevoren een aantal veilige “schuilplaatsen” voor de kat creëren (zoals een kartonnen doos met ingang). Als uw kat bang is en hij wil zich verstoppen, laat hem naar zijn vluchtplek gaan. Hij ziet dit als veilige plek.

– U kunt de radio of T.V. aanzetten (uiteraard op een zender die geen vuurwerk uitzendt) en de gordijnen dicht doen.

– Reageer zo normaal mogelijk op het vuurwerk. Blijf zelf rustig, als u nerveus bent zal de hond dit ook worden. Als uw dier zich rustig gedraagt en niet angstig is, kunt u uw dier belonen met wat voer, spel of aandacht.

– Als uw hond bang is, zorg dan dat u in de buurt bent. Geef hem de mogelijkheid om bij u te zijn. Straal rust en vertrouwen uit. Overdreven aaien of troosten maakt een hond banger, maar negeren ook! Dus kies voor een middenweg: steunen, aanwezig zijn, veiligheid bieden.

– Geef uw dier veel afleiding, bijvoorbeeld een gevulde Kong® of zijn favoriete speeltje, en begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint.

– Wanneer uw kat de neiging heeft om weg te lopen, zorg dat hij/zij gechipt is en/of een halsbandje draagt met naam, adres en telefoonnummer. Houdt uw hond tijdens het uitlaten/buiten zijn aan de lijn.

– Laat uw hond overdag extra lang uit, op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken, zodat de hond lekker moe is. Eventueel kunt u uw hond uitlaten met een hond die niet angstig is voor vuurwerk.

– Er zijn manieren om de angst van uw hond of kat te verminderen zoals rustgevende verdampers met feromonen (zoals Feliway® en Adaptil®), of rustgevende medicijnen. Neem contact met ons op voor een specifiek op uw hond of kat afgestemd behandelplan.