Het is al bijna weer zo ver, oud en nieuw. Voor veel mensen een vrolijke gebeurtenis, maar helaas geldt dat niet voor alle huisdieren. Een periode vol angst en stress kan aanbreken. Vaak zien we in de praktijk dat huisdieren bang zijn voor vuurwerk. Dit is niet alleen op oudejaarsavond, maar ook in de dagen ervoor wanneer er al (harde) knallen te horen zijn. Wanneer u weet of verwacht dat uw dier bang is voor de harde geluiden, dan is het aan te raden om vooraf te bedenken hoe u hem of haar het beste kunt helpen rond deze dagen.


Tips bij vuurwerkangst

 – Houdt uw dier in een rustige, vertrouwde omgeving en laat de kat niet naar buiten. Laat uw hond nooit alleen thuis.

– U kunt een paar dagen van tevoren een aantal veilige “schuilplaatsen” voor de kat creëren (zoals een kartonnen doos met ingang). Als uw kat bang is en hij wil zich verstoppen, laat hem naar zijn vluchtplek gaan. Hij ziet dit als veilige plek.

– U kunt de radio of T.V. aanzetten (uiteraard op een zender die geen vuurwerk uitzendt) en de gordijnen dicht doen.

– Reageer zo normaal mogelijk op het vuurwerk. Blijf zelf rustig, als u nerveus bent zal de hond dit ook worden. Als uw dier zich rustig gedraagt en niet angstig is, kunt u uw dier belonen met wat voer, spel of aandacht.

– Als uw hond bang is, zorg dan dat u in de buurt bent. Geef hem de mogelijkheid om bij u te zijn. Straal rust en vertrouwen uit. Overdreven aaien of troosten maakt een hond banger, maar negeren ook! Dus kies voor een middenweg: steunen, aanwezig zijn, veiligheid bieden.

– Geef uw dier veel afleiding, bijvoorbeeld een gevulde Kong® of zijn favoriete speeltje, en begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint.

– Wanneer uw kat de neiging heeft om weg te lopen, zorg dat hij/zij gechipt is en/of een halsbandje draagt met naam, adres en telefoonnummer. Houdt uw hond tijdens het uitlaten/buiten zijn aan de lijn.

– Laat uw hond overdag extra lang uit, op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken, zodat de hond lekker moe is. Eventueel kunt u uw hond uitlaten met een hond die niet angstig is voor vuurwerk.

– Er zijn manieren om de angst van uw hond of kat te verminderen zoals rustgevende verdampers met feromonen (zoals Feliway® en Adaptil®), of rustgevende medicijnen zoals Alprozolam®. Dit is een stof met een kalmerende en angst remmende werking. Het grote voordeel is dat het ook een blokkerend effect op het geheugen heeft, hierdoor wordt de angst voor de harde knallen niet onthouden. Het werkt snel, u kunt er op oudejaarsdag (of beter nog) de dag ervoor mee beginnen. Het is geschikt voor honden en katten.

 

Heeft u vragen neem gerust contact met ons op.